Veranda bouwen
Zelfbouw veranda? Ga voor zekerheid, kwaliteit en gemak met een veranda bouwpakket
Een veranda is een fantastische manier om optimaal te genieten van het buitenleven. Het geeft u de optie om lekker buiten te zitten op die zonnige maar frisse dagen in het vroege voorjaar, of tijdens een zomeravond waarop het snel afkoelt. In dit artikel leest u waarmee u rekening moet houden als u de veranda zelf gaat bouwen. Meest eenvoudig en succes verzekerd bouwt u met een veranda bouwpakket.
Veranda zelfbouw? Maak het uzelf gemakkelijk
Gaat u zelf een veranda bouwen, maak het uzelf dan niet moeilijk en ga voor zekerheid: kies voor een kant-en-klaar-bouwpakket. Veel mensen gingen u al voor, want de voordelen zijn groot:
U heeft direct alle benodigde materialen in huis.
U hoeft niet meer op zoek naar een goede houtleverancier.
U hoeft geen lastig denk- en zaagwerk te doen.
U bent verzekerd van een mooi dak in de juiste profielen.
U maakt de veranda volgens een heldere handleiding.
U voorkomt stress en kunt snel genieten van uw prachtige veranda.
Soorten veranda’s
Er zijn grofweg twee soorten veranda’s: een open uitbouw aan de woning (muuraanbouw) of een losstaande overkapping elders in uw tuin (vrijstaand). U kunt een veranda bouwen van verschillende materialen: Aluminium, baksteen en natuurlijk hout. Ook de dakplaten en profielen kunnen verschillen. Niet alleen in materiaal, ook in kwaliteit en duurzaamheid. In dit artikel gaan we uit van hoge kwaliteit polycarbonaat dakplaten. Bekijk onze douglas veranda's >
Voorbeeld vrijstaande overkapping bouwpakket
Douglas tuin veranda: sterk en fraai
Verreweg de meeste veranda-constructies worden gebouwd van hout. Vaak is dat Douglas hout. En dat is niet toevallig. Douglas hout is afkomstig van naaldbomen uit Noordwest-Europa en heeft hele gunstige eigenschappen voor veranda’s. Douglas hout is sterk, fraai (mooie natuurlijke look in uw tuin), duurzaam (gaat lang mee) en is eenvoudig te verwerken.
Bekijk de veranda bouwpakketten >LET OP de bewerking van uw Douglas hout
Onze veranda's worden gemaakt van geschaafd en gedroogd Douglas hout. Dit in tegenstelling tot veel andere veranda’s die gemaakt zijn van vers gezaagd en fijnbezaagd Douglas. Ons geschaafde en gedroogde hout werkt veel minder, blijft mooier en laat nagenoeg geen splinters achter (en dus veiliger voor kinderen). Alle verschillen op een rij:
Geschaafd & Gedroogd Douglas
Ons Douglas houtVers gezaagd & fijnbezaagd Douglas
Douglas hout van veel andere leveranciersDouglashout van veel andere leveranciers: Fijnbezaagd. Lage kwaliteit
Uw veranda bouwpakket samenstellen in 6 stappen
Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe u het juiste bouwpakket voor uw situatie samenstelt.
Stap 1: Maatvoering: Breedte x Diepte van de overkapping
Bepaal hoe breed en diep uw veranda moet worden. Pak dus even een rolmaat en een keukentrapje uit de kast om de situatie ter plekke op te meten. Het leuke hiervan: u kunt zich al helemaal inbeelden hoe fijn het straks met de veranda zal zijn! Onze bouwpakketten zijn verkrijgbaar in tientallen verschillende maten, dus er is bijna altijd een pakket dat bij uw situatie past.
Stap 2: Formaat staanders en dwarsligger
Bepaal voor uzelf hoe dik u de staanders en dwarsliggers wilt hebben. U kunt kiezen voor het robuuste standaardformaat in het pakket, maar tegen een kleine meerprijs ook voor een dikkere variant.
Stap 3:Stap 3: Aantal staanders voor uw overkapping
Kies hoeveel staanders u wilt of nodig hebt. Vrijstaande veranda’s hebben er meer nodig dan die tegen een gevel. Die laatste kunnen meestal toe met 2 staanders, maar vanaf een bepaalde breedte zijn er 3 nodig om de constructie stevig te houden. Bij een vrijstaande veranda zijn 4 of 6 stuks de standaard. Afhankelijk van de breedte en uw smaak kunt u voor meer staanders kiezen.
Bekijk de veranda bouwpakketten >
Stap 4: Betonpoer met aluminium stelvoet?
U kunt uw veranda funderen met een betonnen voet: een betonpoer. Daaraan vast komt een aluminium stelvoet. De betonpoer zorgt ervoor dat uw veranda stevig staat. En dankzij de stelvoet komen de staanders van uw veranda net boven de grond uit. Zo worden ze niet aangetast door vocht in de grond en gaan ze langer meer.
Stap 5: Kleur polycarbonaat platen
In deze stap kiest u de dakplaten die u straks zo lekker droog houden tijdens een zomers buitje. Afhankelijk van het pakket dat u neemt (Basic, Trend of Premium) heeft u de keuze uit verschillende soorten polycarbonaat platen. U kunt kiezen uit platen die helder, opaal of zelfs warmtewerend zijn. Heldere platen laten veel licht en warmte door. Opaal platen doen dat minder, waardoor ze veel bij veranda’s op het zuiden worden gebruikt. Wilt u wel het licht maar niet de warmte van de zon? Kies dan voor warmtewerende platen. > Bekijk al onze polycarbonaat platen
Stap 6: Kleur van de aluminium profielen
De dakplaten van de veranda bevestigt u straks in aluminium profielen. Standaard in de bouwpakketten zitten de nette ‘brute aluminium’ profielen. Gaat u voor een Premium-pakket dan heeft u de keuze uit zuiverwitte (RAL9010) of antraciete profielen (RAL7016).
Optioneel: bijpassende aluminium goot
Tot slot kunt u een nette aluminium dakgoot bij uw pakket voegen, inclusief hemelwaterafvoerset. Uiteraard heeft u de keuze uit vele formaten, zodat de goot netjes past bij het formaat van uw veranda. > Bekijk onze hemelwaterafvoer sets
Waarom polycarbonaat
Polycarbonaat is ideaal voor veranda’s en overkappingen omdat het sterk is (250x zo sterk als glas), slagvast (dus bestand tegen dikke hagelstenen), helder, isolerend, prettig te verwerken en bestand tegen hoge temperaturen.